Víte, jak správně skladovat potraviny v mrazáku?

Kateřina Jurková
26.05.2023

Zajímá vás tajemství dlouhodobého uchovávání potravin? Zmrazujete vše od masa až po pečivo, ale nejste si jistí, jak dlouho skutečně vydrží v mrazáku? V našem článku najdete všechny odpovědi! Prozradíme vám optimální doby skladování, účinné balení a důležité tipy pro uchování chuti i kvality. Čtěte dál a dozvíte se víc. 

Neradi plýtváte potravinami, ale chcete si být jistí, že všechny suroviny zůstanou plné chuti, živin a kvality i po dlouhé době? Mrazák je neocenitelným pomocníkem, který umožňuje prodlužovat trvanlivost a zajišťuje, že jsou vždy po ruce, když je potřebujete. Při mrazení je ale nutné dbát na řadu faktorů, které jsou důležité pro jejich dlouhodobé skladování. Pojďme se na to společně podívat.

Co je důležité dodržovat při mražení?

Když se zaměříte na dlouhodobé skladování potravin v mrazáku, existuje několik klíčových faktorů, které byste měli mít na paměti. Tyto faktory mají zásadní vliv na uchování chuti, výživy a kvality vašich potravin. 

Nezapomeňte na správnou teplotu

Aby byly zachovány vlastnosti zmražených potravin i po rozmražení, doporučuje se udržovat v mrazničce konstantní teplotu. Ta by se měla pohybovat asi kolem -18 °C. Nezapomeňte proto zajistit, aby nedocházelo k teplotním výkyvům, a teplotu v mrazničce pravidelně kontrolovat. 

Potraviny vždy důkladně balte

Správné uchování není důležité jen pro chuť, ale také pro jejich kvalitu. Proto dejte všechny potraviny do uzavíratelných sáčků či krabiček, které jsou k mražení určeny. Před zmrazením se z nich pokuste odstranit co nejvíc vzduchu, který způsobuje oxidaci a zhoršuje životnost.   

Značení potravin

Suroviny můžete nechat v mrazničce pouze omezenou dobu a každý druh si, samozřejmě, žádá svůj časový interval. Abyste se v mrazáku lépe orientovali, používejte popisky s názvem a datem zmražení. To vám pomůže spotřebovat „nejstarší“ potraviny a zamezit tak plýtvání

Zamrazovat pouze jednou

Pokud jednou vyndáte potraviny z mrazáku a necháte je rozmrazit, nikdy už je nevracejte zpátky! Při opětovném zmrazení jsou totiž náchylné na potenciální zhoršení kvality a větší růst bakterií. A tak vám pravděpodobně suroviny nebudou chutnat, a navíc si nemůžete být jistí, zda je jejich konzumace bezpečná.  

Jak dlouho vydrží různé potraviny v mrazáku?

Každá potravina má svou vlastní optimální dobu skladování, kterou je důležité dodržovat pro zachování jejich chuti, textury a výživových hodnot. Jak dlouho vydrží v mrazáku maso? A co třeba houby, cukroví, mléčné výrobky nebo pečivo?

Mražené maso a ryby

Maso a ryby jsou skvělé potraviny pro dlouhodobé skladování. Většinu druhů můžete nechat v mrazáku až několik měsíců, v závislosti na konkrétním kusu v rozsahu 3–12 měsíců. V těchto případech ale myslete na to, že platí zásada, čím tučnější maso, tím kratší pobyt v mrazáku.

Zelenina, ovoce a houby

Úrodu z vaší zahrádky můžete také skladovat v mrazáku. Tímto způsobem lze prodloužit životnost potravin a zachovat výživové hodnoty. U různých druhů zeleniny a ovoce se může doba skladování lišit, ale většinou se pohybuje mezi 8 až 12 měsíci. Vyhněte se ale zmrazování ovoce a zeleniny s vysokým podílem vody, ty totiž po rozmražení ztrácí své charakteristické struktury i chutě. Nasbírané houby skladujte v mrazáku jen do konce roku, ve kterém jste je sbírali. 

Mléčné výrobky

V případě mléčných výrobků ale musíte přemýšlet, které zamrazíte. Sýry, máslo a jiné potraviny tohoto typu vydrží v mrazáku 2–4 měsíce. Mléko, smetanu či jogurty nedoporučujeme uchovávat v mrazničce vůbec. 

Vařená jídla a polotovary

Vařená jídla, jako jsou omáčky, polévky, nebo pečené pokrmy, dezerty nebo cukroví, mají také své místo v mrazáku. Vždy je ale nechte úplně zchladnout a co nejrychleji je zamrazte. Pokud si pokrmy pobudou déle než 2 hodiny v pokojové teplotě, není vhodné je zmrazit. Obecně platí, že vařená jídla lze skladovat v mrazáku až 3 měsíce.

Teď už víte, jak na správné mrazení, tak hurá do toho!